مرضیه شاهحیدری با بیان اینکه شهرداری بافت تاریخی، در کنار مجموعه بزرگ شهرداری کرمان برای حفظ این بافت ارزشمند در شهر میکوشد، گفت: مطالبات مردم در زمانهای مختلف، متفاوت است و اگر همین دیدگاهی که اکنون نسبت به حفظ بافت تاریخی و مرمت آثار و میراث فرهنگی وجود دارد، در گذشته وجود داشت، هیچ گاه بافت تاریخی کرمان تا این حد لطمه نمیخورد.
او به پراکندگی و از همگسیختگی بافت تاریخی شهر کرمان در مساحتی بیش از ۵۰۰ هکتار اشاره کرد و افزود: این درحالی است که شهر یزد در همسایگی کرمان، بافت کهن خود را بهصورت متمرکز حفظ کرده است و شهرسازی مدرن را بهعنوان سرفصلی متفاوت از بافت قدیم، ایجاد کرده است.
شهردار منطقه پنج کرمان (بافت تاریخی) با بیان اینکه بافت تاریخی کرمان از ۲ رخداد متاثر است، ادامه داد: نخست آنکه قسمتهایی از این بافت تاریخی به مرور زمان، تخریب و در آن طرحهای مختلف توسعه شهری در سالهای مختلف اعمال شده است و دوم آنکه بسیاری از مالکان خانههای تاریخی به املاک خود رسیدگی نکردهاند و سبب از بین رفتن این گنجینههای ارزشمند فرهنگی شدهاند.
او بیان داشت: برای جلوگیری از این ناهمگونیهای بصری، ضوابط و مقررات کلی در این حوزه موجود است؛ مثلا شهرداری برای اهدای پروانه ساخت و ساز از میراث فرهنگی استعلامهایی را اخذ میکند تا در بافت تاریخی، ناهمگونی ایجاد نشود.
شاه حیدری با اشاره به نماهای ناهمگون در برخی ساختمانها، گفت: کلیه نقشههای مربوط به بنا، نما و سازه در مراحل صدور پروانه ساختمانی، مورد بررسی شهرداری و میراث فرهنگی قرار میگیرد؛ اما متاسفانه برخی مالکان با کارشکنیها و اعمال سلیقه شخصی، نماهای غیرمجاز و غیر اصولی کار میکنند و سبب مناظر نامناسب شهری میشوند.
بنای ۲۰۰ سال در حال غرق شدن در فاضلاب شهری
او از وجود۱۰ کاروانسرا در محدوده بافت و بازار قدیم کرمان خبر داد و افزود: یکی از زیباترین بناهای کرمان که قدمتی ۲۰۰ ساله دارد، حمام باغ لهله است که امروز در شرایط وخیمی به سر میبرد و در حال غرق شدن در بین فاضلاب شهری است.
شاهحیدری از پروژه احیای هتل کاروانیکا بهعنوان یک پروژه موفق یاد کرد و گفت: اگر بتوانیم سرمایهگذارهای دیگری را جذب کنیم، میتوانیم نمونههای موفق دیگری نیز، از این دست اجرا کنیم و در حوزه گردشگری، ارزآوری هم داشته باشیم.
او از وجود برخی تسهیلات برای حفظ خانههای قدیمی قابل مرمت و نوسازی خبر داد و افزود: شهرداری، عوارض سالانه و هزینه صدور پروانه ساختمانی را برای آثار ثبتی و خانههای قدیمی که میراث فرهنگی برای مرمت و بازسازی آن به سبک قدیمی مجوز بدهد، رایگان میکند، یا برای آن بستههای حمایتی در نظر میگیرد.
شهردار بافت تاریخی با تاکید بر تبصره ۱۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری، ادامه داد: رسیدگی به خانههای مخروبه از وظایف شهرداریها محسوب میشود و اگر ملکی محل تجمع معتادان و کارتنخوابها یا مواردی از این قبیل شود که مسبب معضلات اجتماعی است، شهرداری طبق اختیارات قانونی خود به مالک چندین بار اخطار میدهد تا مالک برای اخذ مجوز تخریب ملک، اقدام کند.
او افزود: چنانچه اقدامی از طرف مالک صورت نگیرد، شهرداری از میراث فرهنگی استعلام میگیرد و چنانچه ملک مذکور، جزو آثار تاریخی بهشمار برود، احیا و نگهداری میشود و اگر شرایط لازم را نداشته باشد با هماهنگی میراث فرهنگی، نسبت به تخریب آن اقدام خواهد کرد.
شاحیدری، هزینه تخریب ملکی که مشمول شرایط تخریب باشد را بر عهده شهرداری دانست که در صورت لزوم با اخذ مجوز از دادستانی و همکاری نیروی انتظامی صورت خواهد گرفت که بهطور میانگین در هر ماه، یک تا ۲ مورد انجام میشود.
او درباره اقامت اتباع بیگانه در خانههای مخروبه و قدیمی شهر، توضیح داد: اگر این املاک، محل سکونت اتباع بیگانه باشد، شهرداری از نظر قانونی مجوز دخالت ندارد؛ اما چنانچه محل نگهداری ضایعات باشد، شهرداری با جدیت با این مساله برخورد میکند.
شهردار منطقه پنج کرمان (بافت تاریخی): همچنین در خصوص معضل سگهای ولگرد در شهر کرمان بیان کرد: سیاست کاری شهرداری مرکز طی امسال بر ایجاد تیم جمعآوری این سگها بهصورت متمرکز است و این مساله از وظایف شهرداریهای مناطق خارج شده است.
او افزود: مردم میتوانند مشکلات خود در حوزه شهری را از طریق سامانه ۱۳۷ با مسئولان شهرداری در میان بگذارند.
شاه حیدری از راهاندازی اورژانس ۱۳۷ شهرداری نیز خبر داد و گفت: این اورژانس قرار است، اقداماتی، چون لکهگیری و بازسازی معبرها را در سریعترین زمان ممکن، اجرا کند.